Monday, 10 October 2011

E X A M . M E R D E K A

Assalamualaikum. Hoit. Hehe. Amboiii. Happy sungguh hati ana. M . E . R . D . E . K . A ! weee. Merdeka dari exam. Tapi belum merdeka dari result. Owwhh, OPTIMIS, I’ll miss you ! bila habisnya PMR, tu bermaksudnya, akan terbukanya lembaran baru untuk budak-2 form 3. Maksud dibaa. Budak form 3 tahun ni akan jadi form 4, akan jadi pelajar menengah tinggi. Ahhhh, tak ready lagi :/ hmm. Takut uh. Macam-2 story jadi time exam. :D

First day exam : tidur awal, excited nak exam esok pagi, eeehhh, bila bangun pagi nyaaa,  pergi la sekolah. Excited and berdebar-debar ni. Serious :D hehe, hari first AGAMA dengan
 B.M.seperti  biasa, Alhamdulillah dapat jawab. Tapi ! tak tahu betul atau tidak :P

Second day exam : B.I dan GEO. Huh, best. Soalan GEO tak keluar peta dunia langsung :O dengar   senang. Tapi orang target soalan peta dunia. ARGGHHH :’(

Third day exam : exam apa ntah. Jappp, nak usha jadual exam.  *beberapa minit kemudian* haaa, exam SCIENCE dan SEJARAH. SEJARAH susah. Ehh, tak tak, tak susah sangat.  Tapi susah. :3 cakap macam keling lah diba ni. Heee. Biar lah.

Fourth day exam. Errr, I mean last day EXAM : KH dan MATH. Tu je lah jadual exam yang nak disajikan kepada semua. Hehe. Okee.

Tapi tu baru masuk jadual exam, tak masuk lagi story what happen. *ngekngok diba ni* hehe. Oke oke. Diba nak bercerita. Pada hari exam ke berapa ntah, diba dengan juju nak membuang. Tapi ni dah habeh exam dah tau. Kira time balik lahh. Kitorang pergi lah blog baru. Kononnnya nak try toilet baru. Pastu bila naik atas dah sampai dekat toilet, kitorang nampak ada dua orang budak lelaki yang nakal dalam toilet perempuan tu. Then, diorang ni terkunci dalam toilet tu. Ada lah geng-2 diorang jugak buat naya dekat diorang. Pastu diorang mintak tolong diba dengan juju, kitorang tak leh bukak kunci tuh. Then, diba cakap lah, kitorang nak gi mintak tolong cikgu. *part ni yang lawak* kitorang turun tangga dan mengambil keputusan taknak tolong. Jahat kan ? yeah, diba memang jahat. Tapi, kawan-2 diorang yang nakal ada pergi bukak balik kunci tu. Jadi takyah susah-2 nak tolong. Tapi serious, kalau kawan diorang tak datang bukak balik kunci toilet tuh, memang diorang akan duk kat situ semalaman. Tapi kan, apa yang diba buat dapat balasan. Esok paginya pukul 6.38 a.m diba dekat sekolah. Lepas turunnya dari kereta, ayah pun dah pergi, tengok-2 ada dua ekor anjing yang datang kat diba. Ya Allah serious takut, waktu tu memang fikir pasal MATI jee. Tak fikir dah nak jawab exam ke hape ke. Serious takutttt. Anjing tu keliling diba. Then dia duduk dan tenung area diba. *tau lah diba ni comel* pastu diba try jalan setapak. Then dia datang and dia menyalak. Ahhh, serious time tu tangan vibrate lain macam. After 4 or 5 minutes ada abang India baru datang sekolah. Then, bila abang tu masuk je sekolah terus anjing tu lari. Alhamdulillah. Sekarang ni diba memang trauma dengan bunya *WOOF WOOF* seraaaam. Memang serik sangat. Dah la buat jahat. Pastu automatic Allah balas. Hmmm. To budak yang kena kunci dalam toilet. I AM VERY SORRY  ;’( serious dah serik :D dan takkan buat lagi. Pengajarannya, jangan buat jahat dekat orang nanti ada je balasan yang datang menerpa. Hmmm. Hehe. Pengajaran dan pengajaran. Diba mesti take note. Hehe. Okee, dah jom tutup story pasal anjing. Dalam waktu exam. Maksud diba sepanjang hari exam.. put ada call. Awww, I miss her. :’( put, put, dibut sayang put. Hehe. Put tahniah sebab anda merupakan calon 8A’s InsyaAllah. Diba yakin put akan dapat 8A’s tu. I really miss you. Harap time cuti kita dapat jumpa lagi <3

Pesanan untuk semua : jangan sesekali buat jahat dengan orang. Allah itu Maha Adil. Dia akan membalas segala perbuatan kita tak kira baik atau buruk dan balasan Nya tak kira di dunia mahupun akhirat. MasyaAllah.  Dan, bersahabat lah selagi kita mampu. Sesungguhnya sahabat yang baik sentiasa mendorong kita ke arah kebaikan. InsyaAllah.

Apa yang buruk dalam entri ni merupakan dari diba sendiri, apa yang baik itu datang dari Allah. Berikan seluruh pujian terhadapNya, sesungguhnya, Dialah pencipta seluruh alam dan Dialah pemilik sang hati nurani.

Salam ukhwahfillah.

-diba khairy (:

No comments: