Wednesday, 6 July 2011

haiyak ! hai. hello :)

Assalamualaikum pembaca :) Thanks sudi buka blog yang tak seberapa ni. Haaa. hari ni diba tak pergi sekolah.. sebab.. demam satu, satu lagi sebab, gi teman adik diba yang kecik tu sukan. Hmm. macam-2 nak cerita ni, tapi.. tak apalah, cerita yang penting dah la yeee :) haaa, firstly, diba berkumpul dekat sekolah adik diba tuu, ramai sangat orang.. kemudian budak-2 kat situ beratur and masuk dalam bas. diba pun ikut sekali ea beratur. hmm, tau tak budak-2 tu, walaupun baru umur 4,5 dan 6 tahun tapi deorang ni pandai sangat, pandai dari segi apa ? pandai dari segi tutur kata dan cara percakapan. hmmm. dalam bas tu diba duduk dengan adik and ada kawan adik. :P hehe. nama _______ ! comeeel gilaa ! hehe. diba borak dengan dia, 

diba : adik mak ayah datang ?
budak comel : tak .. semua sibuk kerja :(
diba : ouh. :) oke oke. 
budak comel : *pergi kat cikgu dia*

hmm. diba kesian dekat dia. tapi bila sampai pulak dekat tempat deorang nak sukan tu, diba jumpa lagi dengan sorang budak. dia memang naik bas dengan diba, tapi diba tak perasan -.- teruk benaar. haish. 

diba : adik nama apa ?
budak cute : ........
diba : umur berapa ni ? 
budak cute : ............
diba : *hish budak ni kenapa tak jawab?*
          hmmm. adik dah makan ? nak makan tak ?
budak cute : *angguk then geleng*

pastu diba pun biarkan dia. mak dia tak datang tau. dia seorang sahaja ! kesian kat dia. pastu, diba pun jumpa lagi dengan budak laki ni.. nama ? _____ :D hehehe. diba waktu tu rasa ngantok sangat. then budak tu ada cakap something sampai diba tersentap. :O dia cakap apa ? adaaaa la :) hmm, waktu balik kan.. diba nampak budak comel tu macam muram je. then tak apalah, pastu diba nampak ayah dia datang. *baru datang. pukul 1.00 p.m* then baru diba tau budak comel tu demam. and budak cute tu memang seorang yang pendiam, dan susah nak bergaul dengan orang :) 

p/s buat budak-2 tu : akak sayang korang. walaupun baru sehari kenal korang. korang comeeel sangat.

haaa. ni cerita lain pulak :)
kepada ibu bapa. kesian kan kat budak comeel. dia tuu walaupun kecik tapi dah pandai jawab macam tu,  anak-2 zaman sekarang dah didedahkan dengan keadaan ibu bapa yang sibuk mengejar kerjaya.. diba bukan nak tujukan kepada mak ayah orang. diba punya parents pun sama jugak. diba bukan apa. kesian kat deorang, budak-2 ni kecik-2 lagi. perlukan perhatian dan kasih sayang dari ibu bapa yang sepenuhnya. bukannya sayang cium anak sana cium anak sini. tapi sayang diiring perhatian. tu yang penting bagi budak-2 tu. :) 

diba nak mintak maaf andai terkasar bahasa. terlajak kata. harap korang ampunkan eh ? sama-2 lah kita memperbaiki yang buruk dan memantapkan mana yang baik.

salam ukhwah

-adibahkhairy

No comments: