Wednesday, 3 August 2011

Salam. Hai. Ni hao ma. Selamat berpuasa kepada semua pembaca. Terima kasih kerana sudi membuka isi blog yang tak seberapa ni .. sihat ? macam mana hari pertama puasa ? okee ? hehe. Diba nak cerita kat kamu semua tentang hari pertama puasa diba tahun ni. Nak tau tak apa jadi ? haaa. Diba tahun ni 1st day puasa kat kampong. To putut.. diba mintak maaf sebab tak sempat reply text. Diba sayangg putut.. hmmm malam sebelum raya, kita ada terawih kan ? haaa. Terawih malam 1st ni ramai sangat.. tapii. Tak ramai sebelum ni. Sedih tau. Tahun ni diba mengharapkan tahun yang paling meriah puasa. Diba takut ni last puasa kita. Cukup ke ibadat ni ? cukup ke pahala nak menampung kehidupan kita ni ? sepanjang kehidupan ni half dari nya pahala ke ? takut dan gementar bila bercerita soal mati. Tapi perasaan tu berapa minit je. Sedar mati berapa minit je, lepas tu tak ingat dah. Cuba kalau sekarang kita tengah happy, tetiba datang cerita soal mati.. terus berubah riak muka kita. Haaa, tau pun soal mati menggugat hati kita. Tapi dah tau gugatkan hati, tak reti-2 nak kejar pahala nak senang waktu mati nanti ? HARI 1ST terawih malam tu, kat masjid sikit jee. Apasal sikit ? SEBAB… korang nak sangat kejar dunia kan ?! puas ke kejar dunia ? pe dapat ? kekayaan ? kemakmuran ? kat akhirat dapat tak macam tu ?! diba tau. Diba ni bukannyaa bagus sangat. Tapi kalau nak dakwah tu boleh lagi. Memang diba ni bodoh dengan ilmu agama. Tapi diba masih ada ilmu nak bekal kat korang dan untuk diri sendiri. Walaupun iman diba tak sekuat iman SAIDINA ABU BAKAR. Tapi benarkan langkah diba ikut jejak dia. Menegakkan Islam tak kira waktu. Apa yang salah terus tegur. Diba nak terus tengok umat Islam kejar keamanan. Korang mungkin tak sedar.. ni lah bulan yang senang nak kumpul pahala. Tak nak ke ? ehh, pahala korang banyak dah ea ? post kali ni agak macam marah. Tapi sebenarnya tak pun. GERAAM sahaja. Tak berniat nak sakitkan perasaan sape-2. Tak kira tua dan muda.. diba mohon kejarlah ibadat, kejarlah kesenangan ukhrawi. Bukan kejar kesenangan duniawi. Yang penuh dengan perkara yang melalaikan. Sudah lah. Sedarlah dari lamunan dunia yang tak membekalkan apa-2 di sana. Cukuplah besuka ria. Terapkan dalam hati untuk mengejar kesenangan akhirat yang tak semua dapat. Yang memerlukan usaha yang gigih. Semperna bulan yang penuh dengan barakah ni, jomm lah kita cari kesenangan akhirat. Bulan ni je yang ada TERAWIH. Jommm la.. setahun sekali je dapat tunai terawih ni.. andaikan ini merupakan terawih terakhir, menyesal tak sudah. Jom lah ke masjid.. tunaikan terawih. Penuhkan hari-2 puasa mu dengan perkara yang memberi  manfaat kepadamu nanti. Jangan nanti bila kita sudah ke sanaaa.,. kita merayu-rayu untuk kembali ke dunia. Jadi, jom lakukan sebanyak yang mungkin ibadah bulan ni. Petang-2 baca la al-Quran.. pastu malam jommmm solat terawih ;) 
salam ukhwah.

-adibahkhairy :)

No comments: